Llapingachos ecuatorianos / Stuffed potato patties

Imagen tomada de Laylita's Recipes
(NOTA: Es posible que existan diferencias de ingredientes y preparación entre la versión en español y la versión en inglés de este plato / NOTE: There may be differences in ingredients and preparation between the Spanish version and the English version of this disht)

ESPAÑOL

Tiempo de preparación

35 minutos

Tiempo de cocción

10 minutos

Recipientes

1 sartén
1 cacerola

Ingredientes (para 6 personas)

  • 2 tazas de puré de papas
  • 1/2 taza de queso fresco
  • 1 cebolla pequeña picada
  • 2 cucharadas de mantequilla derretida
  • Manteca
  • Sal
  • Pimienta
  • 1/2 taza de cacahuetes tostados
  • 1 taza de leche
  • Pimiento morrón en tiritas
  • Perejil Chino

Preparación

  1. Licuar las papas, el queso, la cebolla, la mantequilla y la sal
  2. Formar tortitas y freír en la manteca caliente
  3. Licuar los cacahuetes, la cebolla y la leche
  4. Freír en la mantequilla, sazonar con sal y pimienta

Servir

Bañados con la salsa y adornados con el pimiento y el perejil

ENGLISH

Ingredients

  • 5 large Russet potatoes, about 3 lbs, peeled and cut in chunks
  • 2 tbs sunflower or avocado oil
  • ½ cup finely chopped white onion
  • 2 tsp ground achiote
  • 1 cup grated quesillo or mozzarella cheese
  • Salt to taste
  • To serve:
  • Salsa de mani or peanut sauce
  • Tomato and onion curtido
  • Avocado slices and lettuce leaves
  • Fried eggs
  • Grilled or fried chorizo or sausages
  • Hot sauce or aji criollo

Instructions

  1. Boil the potatoes until soft.
  2. Heat the oil over medium high heat to make a refrito, add the onions and achiote, cook until the onions are soft, about 5 minutes.
  3. Mash the potatoes, mix in the onion refrito and salt to taste.
  4. Cover the potato dough and let it sit at room temperature for about an hour.
  5. Make small golf size balls with the potato dough.
  6. Make a hole in the middle of each ball and fill with the grated or crumbled cheese.
  7. Shape the dough into thick patties and let rest in the refrigerator for about ½ to 1 hour.
  8. Cook the patties on a hot griddle until browned on each side, be careful when turning them as they will be very delicate.
Serve with a fried egg, peanut sauce, tomato and onion curtido, avocado slices and hot sauce.

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